Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Πίσω στην ιστορία μας. 🇬🇷 Θεσσαλονίκη Νύχτα 18 Οκτωβρίου 1912.

 
Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης ανατίναξε με δυο τορπίλες το τουρκικό πολεμικό «Φετχί Μπουλέντ» που ήταν αγκυροβολημένο έξω από τον λιμενοβραχίονα στη δυτική πλευρά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
🇬🇷Η ανατίναξη του παλιού ιστορικού πολεμικού του τουρκικού στόλου ήταν προάγγελος της μεγάλης προέλασης του ελληνικού στρατού προς τη Θεσσαλονίκη και βαθιά ένεση εξύψωσης του ηθικού όχι μόνο του ελληνικού στρατού αλλά και των Ελλήνων κατοίκων της πόλης που είχαν ξεσηκωθεί και περίμεναν με ενθουσιασμό τους ελευθερωτές τους, τον ελληνικό στρατό που μετά από 8 μέρες μπήκε ελευθερωτής στην πόλη.
🇬🇷Ως καπετάνιος του μικρού ευκίνητου «τορπιλοβόλου 11», με επίλεκτο πλήρωμα, διέφυγε της προσοχής των παράκτιων πυροβόλων του Καραμπουρνού και των συνεχών φωτεινών ριπών του ηλεκτρικού προβολέα που φώτιζε τον Θερμαϊκό. Απέφυγε τις ποντισμένες βόμβες, που έφραζαν το λιμάνι και ανενόχλητος ακολούθησε πορεία στα αβαθή του Θερμαϊκού.
🇬🇷Ο Βότσης, στο παράτολμο εγχείρημά του, στηρίχτηκε σε δυο έμπειρους ναυτικούς από το Λιτόχωρο, που τους χρησιμοποίησε ως πλοηγούς, τον Μιχάλη Κουφό και τον Νικόλαο Βλαχόπουλο, που γνώριζαν σπιθαμή προς σπιθαμή τα «κρυφά» βάθη και τα περάσματα του Θερμαϊκού κοντά στις εκβολές του Αλιάκμονα και του Αξιού. Με την πολύτιμη συνδρομή τους κατόρθωσε να φέρει το σκάφος του στο στόχο του.
🇬🇷Πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο μετά την αναχώρηση του τορπιλοβόλου «11» από το Λιτόχωρο εκδόθηκε διαταγή του υπουργείου Ναυτικών, η οποία ανακαλούσε την εκτέλεση της επιχείρησης του Βότση. Δεν έφτασε όμως έγκαιρα στον προορισμό της…
🇬🇷Από το ιστορικό τορπιλοβόλο «11» σώζεται η σημαία του και ένα ταχυβόλο όπλο που εκτίθενται στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, την γενέτειρα του θρυλικού κυβερνήτη του.
🇬🇷Για ένα περίπου αιώνα το ναυαγισμένο κουφάρι του τουρκικού θωρηκτού «Φετχί Μπουλέντ» κείτονταν ατάραχο στο θολό βυθό του Θερμαϊκού, ιδανικό καταφύγιο για τα ψάρια του κόλπου.
🇬🇷Το ναυάγιο εντόπισε στα τέλη του 20ού αιώνα ένας παλιός ιστιοπλόος της Θεσσαλονίκης, ο μηχανικός Αργύρης Μαλτίδης, αντιδικτατορικός αγωνιστής και επίτιμος Πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Με την άδεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που διέθεσε μια ολιγομελή ομάδα «Οϋκατζήδων» (άνδρες της στρατιωτικής Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών), επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του ναυαγίου. Ακολούθησε δεκαήμερη έρευνα με επαγγελματίες δύτες που καλύφτηκε οικονομικά από μικρή επιχορήγηση του ΥΕΘΑ.
🇬🇷Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης με τη ριψοκίνδυνη πράξη του αναδείχτηκε ήρωας των βαλκανικών πολέμων.
🇬🇷Η Θεσσαλονίκη, τιμώντας την ηρωική πράξη του έστησε το 1934 μαρμάρινη προτομή του Βότση, έργο του γλύπτη Γ. Δημητριάδη, στο πάρκο του Λευκού Πύργου.
Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, η προτομή του ήρωα αποτελούσε το τέρμα αντιστασιακών διαδηλώσεων της νεολαίας.
 








 

Aimilia Dratsa - Dagkali

Πηγή: άρθρο του xristoszafiris στο thessmemory (13-10-2016)

 

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg