Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα) : ΤΑΞΊΔΙΑ ΨΥΧΉΣ-"Ψυχολογικές Προσεγγίσεις"

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Marieta Iosifidou, χαμογελάει
 marieta iosifidou

"Ψυχολογικές Προσεγγίσεις"
Της Μαριέτας Π.Ιωσηφίδου
κοινωνική-κλινική ψυχολόγος

Καλώς σας βρήκα.
Με λένε Μαριέτα Ιωσηφίδου, έχω σπουδάσει Κοινωνική 

Κλινική Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης .

Μέσα από τις γνώσεις και την επαγγελματική μου εμπειρία, με απλά λόγια, θα προσπαθήσω να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε και να ταξιδέψουμε μαζί σε πτυχές της ψυχής μας με σκοπό την αναγνώριση σημείων, την αποδοχή των θέλω και πρέπει μας και την πράξη για ένα ποιοτικό βήμα στη ζωή που αξίζει σε κάθε πλάσμα. 


Βήμα 1ον και βασικό: Τι εστίν Ψυχολόγος !


• Τι σημαίνει η λέξη Ψυχολόγος. Αυτός ο «ειδικός» , ο καλός ή κακός που μας βομβαρδίζουν και ακούμε καθημερινά και που οι περισσότεροι άνθρωποι στο άκουσμα της λέξης, νοιώθουμε ένα κάτι τις ;
• Ψυχολόγος (θα τον αποκαλώ Ψ στο κείμενο που ακολουθεί):
• Είναι ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα σε Τμήμα Ψυχολογίας, έχει Εξειδικευτεί σε κάποιον τομέα της ψυχολογίας ή θεραπευτικό μοντέλο, έχει ΄Αδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος Ψυχολόγου και ο ρόλος του είναι να δραστηριοποιείται στον χώρο της Ψυχολογικής Φροντίδας και Υποστήριξης:
• Ο Ψ λειτουργεί ως ο καλός μας φίλος, που θα μας δει/ θα μας ακούσει με στόχο, να μας καταλάβει, να νοιώσει τις ανάγκες μας και τι χρειαζόμαστε στη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής μας. Το σημαντικότερο
(που διαφοροποιεί τον Ψ, από τους φίλους μας και την οικογένειά μας που μπορεί να θέλουν αλλά δεν γνωρίζουν το πώς) , γνωρίζει τεχνικές και στρατηγικές τις οποίες, θα μεταλαμπαδεύσει σ’εμας, ωστε εμείς πλέον, δουλεύοντας με τον εαυτό μας, να βρούμε το μονοπάτι, για την απόκτηση των δεξιοτήτων, που θα φωτίσουν τη ζωή μας, βοηθώντας μας να σβήσουμε και να απελευθερωθούμε από τον ψυχικό πόνο που μας βαραίνει , αναβαθμίζοντας την ποιότητα στην καθημερινότητα μας.
• Βέβαια για να ξεκινήσει το ταξίδι της ψυχολογικής μας προσέγγισης , θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί μια ισχυρή σχέση γνωριμίας και εμπιστοσύνης με τον Ψ που θα είναι και η αρχή της θετικής θεραπευτικής έκβασης .
(ο Ψ είναι ο ειδικός υγείας που δεν θα δώσει χάπια και θα οδηγίες , θα πρέπει να υπάρξει μια σχέση πελάτη-ψυχολόγου που εντάσσεται σημαντικά στην θετική έκβαση του θεραπευτικού μοντέλου).
• Σε βάθος χρόνου, ο Ψ είναι αυτός που θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον αγαπήσουμε, να τον αποδεχτούμε , να θέσουμε όρια στον εαυτό μας και στους άλλους απέναντί μας, να διαφοροποιήσουμε συνειδητά συμπεριφορές αν χρειάζεται, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε βήματα θετικά στη ζωή μας. Μα εσύ θα μου πεις «εγώ αγαπώ τον εαυτό μου»… μεγάλη κουβέντα και χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση εις βάθος και πλάτος γιατί η αγάπη έχει πολλές εκφάνσεις και είναι πολυπαραγοντική.
Πότε χρειαζόμαστε τον «Ψυχολόγο» ;
• Καλώς ή κακώς πολλές φορές στη ζωή μας η συμβολή του είναι πολύ σημαντική. Σημάδια που μας δείχνουν ότι χρειαζόμαστε την επικοινωνία μαζί του πολλά:
• όταν νοιώθουμε ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε κάτι ή να πάρουμε μια απόφαση και μόνος ή μόνη δεν μπορούμε να το κάνουμε,
• όταν οι συμβουλές των φίλων και συγγενών δεν είναι αρκετές για να νοιώσουμε καλύτερα, να λύσουμε το θέμα μας και νοιώθουμε ότι δεν μας καταλαβαίνουν,
• όταν αισθάνομαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που δυσκολεύει τη ζωή μας και δεν βρίσκουμε την πόρτα που θ’ανοίξει για να μας οδηγήσει στη λύτρωση,
• όταν έχουμε μεγάλες απώλειες στη ζωή μας που μας στοιχίζουν σε συναισθηματικό ή οικονομικό ή οικογενειακό επίπεδο και νοιώθουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση μας πονάει αβάσταχτα.
• Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, όταν νοιώθουμε συναισθηματικό πόνο έντονο και επίμονο που μας καθηλώνει και δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε στην ζωή μας, στην καθημερινότητά μας. Τότε είναι η στιγμή που θα χτυπήσουμε την πόρτα του ψυχολόγου.
• Μαζί του θα γνωρίσουμε τις αιτίες , τον λόγο που μας έφτασαν στις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε. Θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας και ακλουθώντας τρόπους και στρατηγικές αντιμετώπισης θα βρούμε την λύση που θα φέρει την συναισθηματική μας ισορροπία και θα νοιώθουμε πιο ασφαλής, δυνατοί.
Ποια η διαφορά Ψυχολόγου και Ψυχιάτρου.
• Ο ψυχολόγος είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας, έχει πιο εστιασμένη εκπαίδευση στη διάγνωση διαταραχών ψυχικής υγείας και στη θεραπεία χωρίς φαρμακευτική αγωγή αλλά με τον διάλογο και την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
• Η επίσκεψη σε ψυχολόγο, σημαίνει ότι ο πελάτης έχει ισχυρό κίνητρο για αλλαγή στη ζωή του και είναι αποφασισμένος να δουλέψει με τον εαυτό του με ψυχοθεραπευτική καθοδήγηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση έχει σκοπό να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σε δεξιότητες και συμπεριφορές οι οποίες θα εγκαθιδρυθούν και θα ενταχθούν στο ρεπερτόριο συμπεριφορών τους ώστε να τις χρησιμοποιούν και να λειτουργούν με μετά το πέρας της θεραπείας.
Ο ψυχίατρος
• είναι γιατρός ευρεία εκπαίδευση στην ιατρική και εξειδίκευση στην Ψυχιατρική .
Ο Ψυχίατρος ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών και μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα.
• Βέβαια υπάρχουν ψυχίατροι οι οποίοι έχουν κάνει την ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία και η συνταγογράφηση φαρμάκων είναι κάτι που γίνεται παράλληλα με την ψυχοθεραπεία εφόσον το χρειάζεται ο πελάτης .


"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα)  

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg