
Παναγιώτης Δασκαλούδης
Παραδοσιακή Σπανακόπιτα.
Του Παναγιώτη Δασκαλούδη
Καλώς ανταμώσαμε . Μέσα από τούτη τη ζεστή γωνία,
θα μοιραστούμε γεύσεις αλμυρούτσκεις και γλυκούτσκεις
για να βάλουμε κομμάτι νοστιμιά στη καθημερινότητά μας.
ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη
•1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
•1 φλιτζάνι του καφέ λάδι,
•μια πρέζα αλάτι
•500 γραμμάρια νερό χλιαρό.
Για τη γέμιση
•1.200 κιλό σπανάκι
•1 πράσο,
•2 αυγά,
•300 γραμμάρια τυρί φέτα
•300 ml σπορέλαιο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
Φύλλα πίτας
•Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε πρώτα τα 500 γραμ. χλιαρού νερού και προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα άλλα υλικά ζύμης. Αναμιγνύουμε μέχρι ν’αποκτήσουμε μια ελαστική εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι ανάλογα.
•Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μια βρεγμένη ελαφρώς πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
•Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
•Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο διαμέτρου 25-30 εκατοστών.
•Συνεχίζουμε και πάλι το άνοιγμα άλλων δύο φύλλων στην ίδια διάσταση.
•Λαδώνουμε ελαφρά το 1ο,
•Τοποθετούμε επάνω από το λαδωμένο φύλλο, το 2ο φυλλαράκι το οποίο λαδώνουμε και αυτό ελαφρά
•Τοποθετούμε επάνω από τα λαδωμένα φύλλα, το 3ο φυλλαράκι το οποίο λαδώνουμε και αυτό ελαφρά
•Έχουμε τρία φύλλα το ένα επάνω στο άλλο, τα οποία ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε ένα φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάσταση του ταψιού, 3-4 εκατοστά και το στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί. .
•Το επόμενο φύλλο που θα καλύψει τη γέμιση της πίτας, γίνεται με την ίδια διαδικασία και πάλι, απλά η διάστασή του θα πρέπει να είναι όση και η διάσταση του ταψιού μας...
Γέμιση πίτας:
•Πλένουμε το σπανάκι
•Σε μία λεκάνη ή μέσα στο τρυπητό , ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το πράσο, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά να βγουν τα υγρά από τα χόρτα.
•Στίβουμε στη συνέχεια το τριμμένο σπανάκι με το πράσο
•τοποθετούμε τα χόρτα σε μία λεκάνη
•προσθέτουμε το τυρί φέτα τριμμένο και τα αυγά χτυπημένα.
•Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, δοκιμάζουμε στη γεύση το αλάτι (θα πρέπει να τσιμπάει λίγο) και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι .
•Ενδεχομένως το τυρί φέτα, να δίνει την ένταση της αλμύρας.
•Στρώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα σε όλο το ταψί και στη συνέχεια καλύπτουμε με το άλλο φύλλο (μικρότερο και ίσο με τη διάμετρο του ταψιού).
•Διπλώνουμε το κάτω φύλλο προς τα πάνω, κλείνοντας την πίτα. Αν είναι μεγαλύτερο αρκετά το κάτω φύλλο, το κόβουμε με το ψαλίδι ώστε να προεξέχει ομοιόμορφα 3- 4 εκατοστά για να διπλωθεί ....
•Προσθέτουμε λάδι στο ταψί και ψήνουμε σε μάτι – φλόγιστρο υγραερίου ή στην πυροστιά, αν έχουμε φωτιά με ξύλα, περιστρέφοντάς την συνεχώς σε όλα τα σημεία του ταψιού.
•Ελέγχουμε ταυτόχρονα με μια μακρόστενη σπάτουλα το ψήσιμό της και όταν ψηθεί, την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια της πλασταριάς και την ξανατοποθετούμε στο ταψί με την άψητη πλευρά από κάτω.
•Προσθέτουμε και πάλι λάδι στο ταψί και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ψησίματος περιστρέφοντας το ταψί συνεχώς, ελέγχοντας ταυτόχρονα με τη σπάτουλα το ψήσιμό της.
•Όταν ψηθεί η πίτα και από την άλλη πλευρά, την αποσύρουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια, κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και καλή μας όρεξη.
"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου