Το δικό μου κανάλι

Το δικό μου κανάλι
You tube

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα) :ΣΠΙΤΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ- ΤΣΟΥΡΈΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ δια χειρός Παναγιώτη Δασκαλούδη

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Παναγιώτης Δασκαλούδης, χαμογελάει, φαγητό

Παναγιωτης Δσκαλούδης

ΤΣΟΥΡΈΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

δια χειρός Παναγιώτη Δασκαλούδη
Μιας και έρχεται και το Πάσχα......
Να ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά…
Πάσχα έρχεται, ν’ασπρίσουμε αυλές , γλάστρες, κατώγια και ανώγια και να προετοιμαστούμε για τα Πασχαλινά μας τσουρέκια.
Μια διαδικασία που μας ταξιδεύει στις παιδικές μας νοσταλγίες, με τη μάνα να ζυμώνει από βραδύς και να βάζει το ζυμάρι δίπλα στην ξυλόσομπα για ν’ανέβει και το πρωί μετά την εκκλησία ν’ανάβει τη μασίνα και να ξεκινά το πλάσιμο και το ψήσιμο.
Και να μοσχομυρίζει το σπίτι Πάσχα .
Ας ξεκινήσουμε το λοιπόν :

ΥΛΙΚΑ

**( το μεταλλικό κουτί από το ζαχαρούχο θα είναι το μετρίδι για τη συνταγή μας)**
όπου αναφέρετε στα υλικά κουτί = το μεταλλικό κουτί από το ζαχαρούχο.
1. 1 ζαχαρούχο γάλα
2. 2,5 κουτιά ζάχαρη
3. 2 βανίλιες
4. 6 αυγά
5. 2 κουτιά από το ζαχαρούχο γάλα αραβοσιτέλαιο
6. 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ σκόνη
7. 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
8. 1 πορτοκάλι (τον χυμό του και το ξύσμα)
9. 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου
10. 250 γραμμ. μαγιά νωπή
11. 1 φακελ. μπέικιν πάουντερ
12. 3 κιλά αλεύρι (προτιμήστε το Μάννα για τσουρέκια ή των Μύλων Αγίου Γεωργίου ή όποιο αλεύρι είναι ειδικό για τσουρέκια. Τα τσουρέκια και σ’όποια ζύμη χρησιμοποιούμε μαγιά, χρειάζεται σκληρό αλεύρι για να μπορέσει να σηκώσει τη ζύμη )
13. 3 κουτιά χλιαρό νερό
14. 2 αυγά για να αλείψουμε τα τσουρέκια
15. Σουσάμι
Εκτέλεση.
• Σε μια κατσαρόλα, θερμαίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς τα 4 πρώτα υλικά
1. 1 ζαχαρούχο γάλα
2. 2,5 κουτιά (μετράμε με το κουτί από το ζαχαρούχο γάλα) ζάχαρη
3. 2 βανίλιες
4. 6 αυγά
• μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
• Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και προσθέτουμε το σπορέλαιο, ανακατώνοντας συνεχώς για 4-5 λεπτά.
• Σε μία λεκάνη, ρίχνουμε το [ χλιαρό νερό προσοχή (όχι καυτό) + την μαγιά ] και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει.
• Προσθέτουμε στη λεκάνη το μίγμα της κατσαρόλας που πρέπει και αυτό να είναι λίγο ζεστό – χλιαρό και ανακατώνουμε. Αφού ενωθούν τα υλικά μας, προσθέτουμε στην λεκάνη μας
• Προσθέτουμε το αλεύρι και τα μυρωδικά μας (τη μαστίχα την χτυπάμε με λίγη ζάχαρη στο μπλέντερ) και ζυμώνουμε μέχρι να μην μας κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
• Απλώνουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια της ζύμης, την σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα για να μην κολλήσει και μετά την βάζουμε μέσα σε πλαστική σακούλα για να κρατάει την ζέστη της . Σκεπάζουμε την λεκάνη μας με μια κουβερτούλα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 2 περίπου ώρες.
• Προσοχή, για να πετύχουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει και να μην χάσει η μαγιά την δύναμή της, χρειάζεται ζεστό περιβάλλον. Αν ο χώρος σας, δεν είναι ζεστός δεν θα σας φουσκώσει η ζύμη και ίσως θα χρειαστεί και περισσότερη ώρα αναμονής για το φούσκωμα.
• Αφού η ζύμη μας διπλασιαστεί τουλάχιστον σε όγκο, την κόβουμε σε μπαλάκια 120-140γραμμαρίων το καθένα, σε ίσες ποσότητες και τα πλάθουμε σε κορδόνια βουτώντας ελαφρά τα χέρια μας σε λίγο σπορέλαιο για να μην κολλάνε.
• Πλάθουμε τα κορδόνια ισομεγέθη και ισοπαχή και φτιάχνουμε πλεξούδες τσουρέκια,
• τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
• Αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό [ ασπράδι και κρόκο μαζί χτυπημένα και για κάθε αυγό -1 κουταλιά σούπας νερό και 1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο] ,
• πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι
• αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν και πάλι για 20- 30 λεπτά.
• Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο (πάνω κάτω αντιστάσεις) στους 180ο
• Ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) και έτοιμα.
Η συνταγή και οι ποσότητες που περιγράφω είναι για περίπου 10 τσουρέκια σε ταψί κλασσικής ηλεκτρικής κουζίνας διαστάσεων 35 Χ 40 περίπου. 

Καλή επιτυχία….

Και Καλή Ανάσταση.

Παναγιώτης Δασκαλούδης

"ΠΡΩΤΗ είδηση" (ηλεκτρονική εφημερίδα)  

 photo signature_zpsd2a79fd8.jpg