Ανοικτά κατα της συμφωνίας με τους
θεσμούς ο πρωθυπουργός. Δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή. Τι είπε ο
Τσίπρας στο διάγγελμά του.
Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης επικοινώνησε ήδη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να τον ενημερώσει σχετικά.
Η πληροφορία έσκασε σαν βόμβα στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με δεδομένο ότι σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Eurogroup.
Σε διάγγελμά του αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:
«Μας ζήτησαν να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές. Δυστυχώς οι εταίροι κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.
Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν οτι στόχος κάποιων είναι ισως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται απο τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα. Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των θεσμών.
Ενημέρωσα τους ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα. Σας καλώ να αποφασίσετε ήρεμα και περήφανα. Να απαντήσουμε με δημοκρατία στον αυταρχισμό και στη λιτότητα. Δεσμεύομαι προσωπικά οτι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό.
Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Οπως και η Ευρωπη θα παραμείνει στην Ελλάδα. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».
Απόλυτα ταυτισμένες με την «γραμμή» του πρωθυπουργού, ήταν οι δηλώσεις υπουργών αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.
Ενδεικτικά:
Κουρουμπλής: Παραμένουμε στο ευρώ, παραμένουμε στην Ευρώπη. Αν θέλουμε κάτι άλλο ας αποφασίσει ο λαός
Λαφαζάνης: Ο λαός δημοκρατικά θα ψηφίσει. Το ερώτημα είναι σαφές «Ναι ή όχι» στις βάρβαρες πολιτικές. Ολοι θα ψηφίσουμε «όχι»
Κατρούγκαλος: Το να μιλήσει ο λαός είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας. Οι εκλογές σημαίνουν κάτι. Είναι σεβασμός στο λαό, σεβασμός στη δημοκρατία.
Παππάς: Είναι μια καλή νύχτα, θα ξυπνήσει μια όμορφη μέρα για να αποφασίσει ο λαός αν αυτή η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Θα ξημερώσει μία πολύ όμορφη μέρα. Καλώ τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος. Όποιος παίζει με ακραία σενάρια έχει ιστορική ευθύνη. Να μην παίζουν με τις καταθέσεις και την ψυχραιμία των πολιτών. Η πρόταση είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και το μέλλον της ανάπτυξης της Ελλάδας. Η Ευρώπη μπορεί να βρει τη λύση χωρίς το ΔΝΤ.
Τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς παραμένουν αντιφατικά
Ο πρωθυπουργός αφήνοντας τις Βρυξέλλες απέρριψε τους «εκβιασμούς» και τα «τελεσίγραφα» και υποσχέθηκε να αγωνιστεί για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενώ πληροφορίες τον εμφάνιζαν να εκμυστηρεύεται σε ευρωπαίο ηγέτη πως αν δεν πάρει τη συμφωνία που θέλει οι κάλπες μπορεί να είναι μια άμεση επιλογή.Την ίδια ώρα η ελληνική αντιπροσωπεία που έμεινε πίσω στη Βελγική πρωτεύουσα διαβεβαίωνε πως δεν επιδιώκεται ρήξη και πως «ο χρόνος είναι πολύς ως το αυριανό Eurogroup για συμφωνία.»
Το Μέγαρο Μαξίμου απέρριψε την πρόταση των Θεσμών για πεντάμηνη παράταση με χρηματοδότηση ύψους 16 δισ και σκληρές ρήτρες, ως χειρότερη και από μνημόνιο. «Η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή ούτε και ηθικό δικαίωμα να προσυπογράψει ένα νέο μνημόνιο» κατέληξε το non paper του Μέγαρου Μαξίμου στο οποίο εξηγεί τους επτά λόγους για τους οποίους απορρίπτει την πεντάμηνη παράταση που προτείνουν οι Θεσμοί.
Αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωνε πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συμφωνήσουμε το Σάββατο...Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν κάλπες, δημοψήφισμα ή μη συμφωνία».
Στην κυβέρνηση φαίνεται πως αντιμετωπίζουν ως «επικοινωνιακό παιχνίδι» τα τελεσίγραφα που πέφτουν σαν βροχή για συμφωνία μέχρι την Τρίτη και επιστρέφουν στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ τη φράση « το επικοινωνιακό game is over».
Εκτιμούν μάλιστα πως «όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».
Δώστε μας τη λύση για το χρέος
Ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσει ο Τσίπρας να εισηγηθεί συμφωνία και να αποτρέψει έναν πολιτικό ακρωτηριασμό στο κόμμα του είναι να αποσπάσει μια καθαρή δέσμευση για το χρέος.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή πως η εταίροι είναι έτοιμοι να επιβεβαιώσουν τη δέσμευση του Νοεμβρίου του 2012.Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
Στα χέρια των Θεσμών αλλά και στα χέρια των γερμανών βουλευτών βρίσκεται ανάλυση που προετοιμάστηκε για τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και η οποία δείχνει ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο χωρίς διαγραφή, εάν η Ελλάδα λάβει τρίτο πακέτο.
Σύμφωνα με την ανάλυση -που επικαλείται το Reuters- ακόμη και στο χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία, οι δανειστές θα έπρεπε δεν θα έπρεπε να διαγράψουν δάνεια.
Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που παρουσιάζει το Reuters, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν το 2012.
Tα τρία σενάρια:
1. Αισιόδοξο: Το χρέος θα υποχωρήσει από το 172,8% του ΑΕΠ το 2015 θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2022, εάν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι πιστωτές. Το 2012 προβλέπονταν ότι θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2022.2. Μεσαίο: Με μερική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του ΑΕΠ από 174,3% του ΑΕΠ φέτος.
3. Αρνητικό: Είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ και το χρέος υποχωρεί στο 142,2% του ΑΕΠ από 176,7% του ΑΕΠ φέτος.
Σύμφωνα με τα παραπάνω -αναφέρει η ανάλυση- η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους σε κανένα σενάριο, θα χρειαζόταν ωστόσο βοήθεια για τη βελτίωση της βιωσιμότητας, μέσα από μια παράταση των maturities, στην τρίτη περίπτωση.
'Ολα ακόμη και το θέμα του χρέους αναμένεται να κριθεί στο τραπέζι του Eurogroup του Σαββάτου όπου ο Β. Σόιμπλε έχει την πολιτική επικυριαρχία. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε την Παρασκευή να στηλιτεύσει - χωρίς να κατονομάσει- τον τρόπο με τον οποίο ο Μ. Ντράγκι αντιμετωπίζει την Ελλάδα.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως δεν μπορείς να επιτρέπεις σε χώρες μέλη μιας νομισματικής ένωσης να ξοδεύουν σε βάρος άλλων κρατών μελών.
Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς βιώσιμα δημόσια οικονομικά και αν κλωτσήσουμε κι άλλο το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, όπως πρόσθεσε. Εκτίμησε πως οι πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι 50-50.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου